Noteringar

Ralph Erskine är en arkitekt som jag verkligen uppskattar. Bara i Gästrikland har han ritat flera hus som på allvar får mig att överväga att flytta längre ut från stan. Att han formgivit en riktig designklassiker i compact living-sammanhang hade däremot gått mig helt förbi tills Maria tipsade mig om Lådan.

ladanHuset var det första Erskine och hustrun Ruth byggde tillsammans 1941-1942 och trots sina blott 20 kvm rymde det hela familjen med två vuxna och två barn.

ladan2Mitt i stugan finns den stora eldstaden som fungerade som rumsdelare och som öppnade sig mot rummet, kokvrån och ut mot verandan. Verandan hade söderläge och var uppglasad för att kunna släppa in ljus och värme medan övriga fasader var tämligen slutna.

ladan4

ladan3Photo: Åke E:son Lindman

För att spara utrymme var arkitekten tvungen att uppfinna ytsnål inredning som sängar som hängandes i rep från taket och även fungerade som soffor. En annan smart lösning var arbetsbordet som kunde vikas ihop till en bokhylla. Allt självklart med ett formspråk som smeker ögat. Det här ger onekligen uttrycket ”att bo i en låda” en helt ny mening.

ladan5Veden staplades prydligt längs husets ena långvägg. På bilden syns Ralph Erskine själv. Läs mer om Lådan på Wikipedia och hos Scandimood.

………………….

Ralph Erskines house Lådan (=The Box) from 1941–1942 is a famous Swedish summer dwelling. Despite that, I had missed this wonderful compact living dream until Maria told me about it. No wonder its considered an architectual role model for simple swedish summer dwellings.

Lådan– en arkitekturklassiker

Annonser
Taggad , , , ,

Då och då får jag förfrågningar från företag som vill annonsera här på Kvadratsmart. Hittills har jag tackat nej till alla eftersom jag velat hålla bloggen reklamfri och på fritidsbasis. I takt med att jag börjat omvärdera det senare har det emellertid blivit mer intressant att se vad företagen haft att erbjuda eftersom det helt klart kan vara intressant att visa produkter och tjänster som är relevanta för er läsare.

Härom dagen dök det upp en förfrågan om ett ”samarbete” från ett företag som säljer en produkt som faktiskt skulle vara helt klockren att visa för er läsare. Dessutom är det en vara jag själv gladeligen skulle skriva om så jag frågade hur de hade tänkt sig samarbetet ifråga. Det visade sig då att uppdragsgivaren ville att jag, mot en viss ersättning, skulle lovorda det de saluför i ett blogginlägg. Kontaktpersonen gjorde emellertid klart att det inte fick framgå att inlägget var sponsrat.

Jag tackade nej i två korta meningar. Av respekt mot er läsare och mot mig själv. Det kommer aldrig att publiceras någon reklam här på bloggen som jag inte tycker är relevant för er läsare och som jag inte själv kan stå bakom. Vid eventuell marknadsföring kommer det att finnas en tydlig angivelse om att det rör sig om just det. Ni läsare behöver aldrig tvivla på vad som är redaktionellt material skrivet av mig och köpt sådant här på bloggen. Det är ett löfte.

Bild

……………

I recently turned down a new inquiry about advertising here on Kvadratsmart. The reason? The company wanted me to cover up the fact that I got paid to write about their stuff. Dear readers, I promise you that that´s something I would never do. If there would be advertising here on the blog I would make it visible for everyone. That is a promise. 

Om synlig och dold reklam

Nu har svenska designföretaget Plus function som jag skrivit om tidigare släppt sin första kollektion multifunktionella möbler. Hittills är det stark övervikt mot sittmöbler, men jag hoppas att möbler med andra grundanvändningsområden kommer till hösten då fler möbler kommer att finnas till försäljning.

Hittills har jag två solklara favoriter- Variety stairs och Scandi bench.

Bild

Variety stairs är något så fiffigt som en stol och step-pall i ett. Jag tror att alla någon gång har använt sig av stolsitsar för att kunna sträcka sig aningens högre upp efter något. Med hjälp av den här möbeln får man de där extra centimetrarna som kan göra hela skillnaden.

Bild

Bild

Scandi bench är en klassisk kökssoffa i moderniserad version. Förvaringsutrymmet under sitsen finns kvar, men är här uppdelad i två mindre fack med varsitt lock för ökad flexibilitet. I soffans ryggparti finns inbyggd förvaring för böcker och tidningar, vilket gör att den även lämpar sig att använda som rumsavdelare i en öppen planlösning.

Pris för Variety stairs 4500 kr och för Scandi bench 25000 kr.

…………….

The swedish design company Plus function has released its first collection of multifunctional furniture. Mostly chairs, so I´m hoping for more diversity in the fall collection. So far, these are my two favourites- Variety stairs and Scandi bench.

Svensk multifunktion

Taggad , , ,
Annonser
%d bloggare gillar detta: