Mitt kök: Udda förvaring

WarningDet här inlägget är försett med en varningstriangel då det innehåller ett par element som man inte bör ta efter utan att tänka sig för. Det kan vara direkt farligt att förvara saker i ugnen om man glömmer bort dem i samband med att man slår igång värmen. Trots det har jag valt att förvara mina stekpannor just där.

De snålt tilltagna köksskåpen har tvingat mig att hitta några okonventionella förvaringslösningar och det här är en av dem. Jag är emellertid hälsosamt skräckslagen för att glömma kvar pannorna när jag slår igång ugnen och det ser jag som en garant för att det inte kommer att hända. En annan är att det krävs att jag vrider om två vred för att starta ugnen, vilket minskar risken att det sker av misstag.

The stove.

I luckan under ugnen förvarar jag bröd och uppläggningsfat. Jag antar att utrymmet i första hand är avsett för att stuva undan plåtar. Hos mig får de bo i ugnen även då de inte används till bak eller matlagning.

Bread is stored under the stove.

I ett smalt skåp mellan spisen och kylskåpet finns tre utdragbara lådor. I den nedersta, på bekvämt avstånd från spisen, förvarar jag mina kastruller med tillhörande lock. En knottrig plastmatta som måttskurits för lådan skyddar ytan från repor.

Pans are stored right next to the stove.

Kitchen storage.

I mittenlådan har jag lagt bakplåtspapper, muffinsformar och rullar med plast- och aluminiumfolie. De båda sistnämnda använder jag så sparsamt jag kan av hänsyn till miljön.

A kitchen drawer full of spices.

I den översta lådan huserar några kryddburkar, behändigt tillrättalagda på räfflade insatser från Ikea. På sikt kan det mycket väl bli så att samtliga burkar clipsas upp på kylskåpsdörren istället, men i nuläget har jag några här.

Plastick jars are stored in the top of the kitchen cabinet.Foton: Kvadratsmart

Ett annat förvaringsknep som jag tagit till är den flätade korg som skyltar på översta hyllan i ett av köksskåpen. I den förvarar jag olikformade plastlådor som jag tidigare haft svårt att hålla ordning på. Funkar perfekt och ser dessutom prydligare ut än om de legat huller om buller i en kökslåda någonstans.

Fler tips för köket kommer så småningom.

……………….

Some more storage solutions from my kitchen. As you can see I´m using my oven for storage when it´s turned off (only the light is switched on when the picture is taken). Don´t do the same if you´re not sure you won´t turit on by mistake shile the pans are still there.

Märkt , , , , , , , , ,

9 tankar om “Mitt kök: Udda förvaring

 1. Pernilla skriver:

  Jag förvarar också saker i ugnen! Stekpannor och kastruller. Tycker det funkar väldigt bra, använder ugnen så pass sällan att det inte blir något stort problem när man väl måste plocka ur allt. Mitt kök saknar helt förvaring för större prylar så för mig var det enda alternativet!

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Se där! Kul att höra att det är någon fler som utnyttjar utrymmet annat än till matlagning. Jag håller helt med dig om att besväret med att plocka ut grejorna när man ska använda ugnen är så mikroskopiskt litet att det knappt märks. När jag nu börjat förvara stekpannorna där har jag nästan svårt att tänka mig att göra på annat sätt.

 2. Emma skriver:

  Hej! Jag googlade efter inspiration och hittade din fantastiska blogg full med inspiration! Jättebra tips då jag just köpt en liten pärla på 17 (ja sjutton!) kvadrat men med över 3 meter i tak, så jag undrar om du har några tips på hur man snyggt kan få upp förvaringen högt upp. Hyllor, skåp? Hur blir det snyggt?

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Hej Emma! Vad kul att du hittat hit:) Din fråga kräver ett mer utförligt svar så det kommer ett inlägg i ämnet snart. Tills dess kan jag rekommendera dig att botanisera här på bloggen. Jag har lagt upp en hel del bilder på förvaring som bygger på höjden tidigare:)

 3. Jag var i veckan och hälsade på min bror som är sjukskriven för brännskadad hand. Han har stort bandage och får inte nudda handen med något eller blöta ner den. Han förvarar också stekpannan i ugnen men på något sätt lyckades hans smarta dotter 2 år sätta på ugnen på max utan att pappa märkte något. Mycket bra att du har varningstriangel tycker jag!

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Nämen fy vad läskigt! Det är precis sådana olyckor som jag är rädd ska hända:( Jag känner mig ju ganska skyddad tack vare att man måste vrida om två vred för att slå igång min ugn, men får mig ändå en tankeställare. Hoppas att din brors hand snart läker ihop ordentligt!

 4. Henrik skriver:

  Ett tips är att sätta in ett extra hyllplan i skåpet. Som det är nu finns det en hel del luft att utnyttja. Jag gjorde så i mina köksskåp och blev förvånad över hur mycket mer saker jag fick in i skåpen.

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Bra tips! Har inte tänkt på det själv, vilket bevisar hur lätt det är att bli hemmablind:) Just för stunden tycker jag att jag klarar mig bra med de förvaringsutrymmen jag har, men jag ska absolut ha det i åtanke om behovet skulle dyka upp!

 5. Martin skriver:

  jag har också stekpannan i ugnen, men eftersom den är i gjutjärn (?) så kan jag ha den i hela tiden även när jag använder ugnen, har den i botten nämligen. Väldigt bra. Men hur blir brödet? Måste ju bli väldigt varmt för det och därför dåligt fort?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: