Begynnande vindögdhet

Jag började virka under påskhelgen. *konstpausar så att alla som känner mig i verkligheten hinner klättra upp på stolarna de just trillade av* Att virka är ingen självklar sak för mig. Min tidigare virkkarriär började och avslutades i syslöjden där jag färdigställde en enkel snodd och en kulpåse som jag virkade så hårt att bara tio kulor fick plats i den. Att virka faller sig med andra ord inte naturligt för mig, så varför börja?!

Som i så många andra fall började det med att jag saknade något i inredningsväg. I det här fallet är det en fin, gärna rund, sovrumsmatta som ger den rätta svikten att kliva ner på. Flitiga rundor i butikerna har visat att det är näst intill omöjligt att hitta det jag vill ha, så nu försöker jag lära mig att virka. Med ena ögat på youtube-videos och det andra riktat mot virknålen.

Tanken var att mattan skulle virkas av remsor från gamla t-shirtar enligt recycle-principen, men det visade sig vara svårt att hitta begagnade t-tröjor i tillräckligt stor storlek för att det skulle vara vettigt att köpa dem för ändamålet. Istället köpte jag ett tygstycke i liknande tyg som jag systematiskt gör remsor av. Den första lärdomen är att man bör dra lite lätt i ändarna innan man börjar virka så att tyget det ”tubar till sig”. I annat fall tenderar resultatet att bli aningen ojämnt…

Just nu kämpar jag med att 1) dechiffrera virkbeskrivningen till en liten duk som tjänar som förlaga till mattan och 2) få till en virkning jag tål att titta på dagligen. Hur det går återstår att se. Har ni några tips på bra länkar med virkinstruktioner så enkla att ett barn (eller en rookie på 34 år med bristande tålamod) kan förstå dem så tipsa mig gärna!

Trying to knit myself a new mat.

Foto: Madlene Lahtivuori

………………

Trying to knit myself a new carpet for the bedroom. It´s not looking to good so far…

Annonser
Taggad , , , , , ,

8 tankar om “Begynnande vindögdhet

 1. Marina skriver:

  Hej!
  Något youtube-klipp kan jag inte tipsa dig om men det finns massor! Däremot vill jag gärna rekommendera en virkbok som jag tycker är både inspirerande och pedagogisk. Den heter ”Virkskolan” och är skriven av Jan Eaton.
  Jag köpte min på Akademibokhandeln i vintras (179 kr). Tycker mycket om att virka och boken blev en nytändning. Hälsningar, Marina

 2. Ingrid skriver:

  Dessa tips/instruktioner står säkert i beskrivningen till din duk, men om inte så 1: viska två maskor i en del maskor från förra varvet för att öka vidden, så du inte plötsligt har en skål istället för en matta, och 2: att virka stolpar gör att arbetet går fortare framåt på så vis att rundelns storlek ökar snabbare. Kanske inte så lätt med det ”garn” du använder, men kanske värt ett försök ändå. 🙂 Lycka till!

 3. Anonym skriver:

  Här är en beskrivning av en matta på en blogg:
  http://crochethealingandraymond.wordpress.com/2010/11/11/revisiting-the-granny-mandala/

  Jag vet inte om detta hjälper dig och om att det går att göra en liknande matta som inte består av garn, men det kanske går att få lite inspiration.

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Vilken ljuvlig matta. Jag blir alldeles sugen på en egen, även om det just i det här fallet passar mig bättre att virka en helvit. Jag sparar emellertid länken för framtida bruk. Skulle mer än gärna ha en sådan matta hemma hos mig. Tack för länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: