Minihus för studenter

Medieintresset för Lunds minsta studentbostad har varit stort. Bilder och videosnuttar av den har cirkulerat både här och var i mediesfären. Den lilla stugan på blott 8,8 kvadratmeter har tagits fram av studentbostadsföretaget AF Bostäder i förhoppning om att komma tillrätta med bostadsbristen bland studenter. Tanken är att den minimala ytan ska hålla bostadskostnaden nere, samtidigt som den boende har tillgång till de nödvändigaste faciliteterna som pentry, toa, dusch, arbetsbord, köksbord och sovloft. Utanför knuten finns dessutom en liten täppa för den som vill odla något.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det. Så här små bostäder är egentligen inte tillåtna och den lilla stugan är bara en prototyp. Boverkets regler om tillgänglighet och handikappanpassning gör att en etta i vanliga fall är runt 25 kvadratmeter. Men nu ska mark- och miljödomstolen pröva ärendet. Får bostadsföretaget tillstånd byggs ytterligare 22 små provbostäder och på sikt uppemot 100 stycken.

Redan nu har bostadsbolaget emellertid utlyst en tävling bland lundastudenterna om vem som ska få bo där. I utbyte vill AF Bostäder att hyresgästen ska blogga om hur det är att bo på så här liten yta. Experimentbostaden i Lund ska utvärderas vetenskapligt av bostadsforskaren Elisabeth Dalholm Hornyansky från Lunds universitet. Jag är väldigt spänd på vad hon kommer fram till.

Minicabin made for a student

Foto: Drago Prvulovic

En liten filmsnutt från lägenheten hittar ni här. Tack till Eva för länktipset!

………………….

This tiny cabin is a prototype for future student homes in the Swedish town Lund, if only the swedisch court allows it there will be at least 22 more. In only 8,8 square metres there´s a small kitchenette, toilet, a bed and a table for two. Quite impressive, but couldn´t they have made it a little bit cosier? 

Annonser
Taggad , , , ,

9 thoughts on “Minihus för studenter

 1. Elisabeth Aronsson skriver:

  Intressant att den byggs med motiveringen att ”de ska hålla bopriserna nere” eftersom den kostar 2500kr/mån för inte ens 10kvm. Vilket är jättedyrt/kvm.

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Visst är det ett högt kvadratmeterpris, särskilt för studenter. Med tanke på hur knapp budget man har som student är jag ändå rätt övertygad om att många skulle kunna tänka sig att bo väldigt trångt för en så pass låg månadskostnad för boendet.

 2. Marie skriver:

  Åh vad intressant!! Precis denhär typen utav frågor som intresserar mig som arkitekturstudent/compact livingfanatiker.

 3. Rolf Svensson skriver:

  Hyran per kvm blir i princip alltid högre ju mindre bostaden är. Detta beror bla på att de dyraste delarna, alltså installationerna, tex av vatten (kök, dusch, toa) slår igenom och de är ungefär lika dyra oberoende av bostadens yta. Vi utgår i första hand från månadskostnaden per student och försöker bedöma rimligheten i totallösningen; storlek, standard etc i relation till hyrans absoluta belopp. Nästa steg är att bygga flera små bostäder, där de minsta i nästa etapp är 10 resp 12 kvm och därefter göra en vetenskaplig utvärdering av de boendes uppfattningar (förutsätter dock dispens från Boverkets byggregler). Då räknar vi med att få hyresgästernas syn på alla aspekter inkluderande också hyran i relation till bostadens storlek och funktioner. Det hela är alltså just nu ett experiment i syfte lära oss mer och att utveckla olika bostadslösningar framöver. Rolf Svensson, VD AF Bostäder

 4. Kvadratsmart-Maria skriver:

  Hej Rolf!

  Vad bra att du tittade in och förklarade hur ni har tänkt! Om du ser det här hoppas jag att du kan svara på den fråga jag inte kan låta bli att ställa: varför har ni inte valt att bygga på ett mer yteffektivt sätt? Det måste ta en hel del markyta i anspråk att bygga många småhus även om de var och ett för sig är väldigt små. Det går ju inte heller att komma ifrån att det snedtaket stjäl en del utrymme som inte skulle gå till spillo om husen var byggda i lådform. Måste också fråga hur det är tänkt att husen ska stå i förhållande till varandra i grupp?

  Med vänlig hälsning,
  Maria

 5. […] ett tag sedan berättade jag om den minimala studentbostad på 8,8 kvadratmeter som AF Bostäder byggt i Lund. Den lilla lyan ingår i projektet BoKompakt som syftar till att […]

 6. Rolf Svensson skriver:

  Hej! Din fråga om yteffektivitet handlar om tomtutnyttjande. Stugan är inte tänkt att bygga i fler exemplar, för visst skulle det ta orimligt mycket markyta i anspråk. Stugan togs faktiskt fram för några år sedan av en nu framliden arkitekt Krister Wiberg på eget initiativ i samarbete med ett byggföretag, där arkitektens mål var att se hur liten det gick att göra en studentbostad, men ändå få in alla nödvändiga funktioner, utan beaktande av byggreglernas begränsningar. Sedan har stugan stått tom och vi köpte den i höstas, just för att använda som en första test inför vårt nu planerade projekt med små bostäder.
  Nästa steg, som är det egentliga experimentet, med bostäder om som minst 10-12 kvm, är tänkta i hus med två plan och utan snedtak. Exakt hur de skall samlas i olika byggnadskroppar är inte bestämt ännu, men ändå mer som ”normala” hyreshus, beroende på vilka lösningar vi kan finna ut. Även hur husen exakt skall grupperas är än så länge en delvis öppen fråga. Vi har en del skisser, men vi vill bearbeta vidare innan vi går ut med dessa externt.
  Notera också att det viktigaste vi vill lära oss, är hur bostäderna fungerar inne i lägenheterna. Utifrån erfarenheterna och utvärderingen, så hoppas vi komma fram till vilka bostadslösningar som kan vara intressanta i framtiden.
  Hälsningar
  Rolf Svensson

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Tack för svaret. Det glädjer mig att ni kommer att överge den nuvarande lösningen med små hus med brutna tak och ser fram emot kommande lösningar. Det här är onekligen ett väldigt spännande experiment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: