If you don´t see it sew it

När jag inte hittade något överkast jag gillade bestämde jag mig för att sy ett istället. Och när jag ändå skulle sy ett tänkte jag ”varför inte göra det vändbart med olika färger på de olika sidorna så att jag inte tröttnar på det så snabbt och det passar även om jag bestämmer mig för att måla om i sovrummet?!”  Mitt eget kvadratsmarta överkast med andra ord:)

Min vana trogen har jag tagit itu med projektet enligt principen hur svårt kan det vara?! och löst problemen allt eftersom de uppstått. Här kommer en ungefärlig sömnadsbeskrivning för er som är sugna på att göra något liknande.

Me sewing a quilt for my bed.

Du behöver:

Två olikfärgade tyger

Mellanlägg

Tråd i samma färg som en av tygerna

Tråd i avvikande färg

Tygpenna

Knappnålar

1)    Mät sängens madrass och lägg till så mycket tyg som du vill ha hängande över sängkanten, alternativt instoppat under bäddmadrassen. Glöm inte att lägga till sömnsmån. Till min säng som är 140 cm bred har jag valt att göra täcket 195 X 250 cm.

2)    Tvätta tyget om du misstänker att det kan krympa. Stryk det och klipp bort stödkanterna.

3)    Rita upp rutor för quiltningen över det ena tygstycket med en tygpenna. Själv har jag valt att göra mina rutor 30 X 30 cm stora.

4)    Nåla ihop de båda tygstyckena längs ytterkanterna med mellanlägget emellan dem.

5)    Nästa ihop tygerna och mellanläggen tvärs över tygerna med tråd i avvikande färg för att undvika att tyget drar sig i sidled när du syr på symaskinen.

6)    Sy ihop tygstyckena och mellanlägget längs med de utritade quiltlinjerna med tråden i samma färg som en av tygerna.

7)    Klipp till fyra remsor för bård i bredd efter eget tycke och smak. Själv valde jag att göra bården 15 cm bred. Vik in kanterna någon centimeter och pressa dem platta med strykjärn för att skapa fina kanter.

One of the corners of the quilt

8)    Nåla fast en bårdremsa längs med överkastets ena kortsida på den sida av överkastet med samma färg som bården. Lämna ett stycke tyg som är något större än bården är bred vid det bortre hörnet. Sy fast tygstycket längs med nållinjen men lämna den lösa tygflärpen osydd.

9)    Nåla och sy fast övriga bårder enligt samma princip. Börja alltid med att nåla fast den nya bården exakt i hörnet där du senast slutade med en lös tygflärp. Lämna alltid tyg till övers på den andra delen av bården.

One of the corners with needles.

10) Vik över den första bårddelen och nåla fast den på bakstycket. På så vis blir överkastet enfärgat med en tunn kant i samma färg på den ena sidan och får en olikfärgad bård på motsatt sida. Sy längs med kanten. Avsluta och fäst tråden innan nålen sticks in i överskottstyget på sidan. Gör likadant med alla de fyra bårddelarna.

11) Nu är det dags att sy hörn. Vik den utstickande tygbiten över hörnet, se hur mycket du behöver för att det ska gå kant i kant med bården, lätt till en generös sömsmån och klipp av.

12)  Vik in sömsmånen och pressa kanten med strykjärn för att få en fin kant. Nåla fast mot tyget. Sy längs kanterna. Upprepa på samma sätt längs alla fyra hörnen.

Sprätta bort de nästade stygnen i olikfärgad tråd. Klart!

The quilt in place.

A quilt detail.

Överkastet på plats i det än så länge något kala sovrummet. Måste bara tillägga att ljuset och skiftningarna inte riktigt gör färgen rättvisa. Överkastet harmonierar mer med väggfärgen än vad som syns här.

Foto och idé: Maria Gunnarsson/Kvadratsmart

……………..

When I couldn´t find a quilt that I liked, I decided to sew one myself. This is how it turned out.

Annonser
Taggad , , , ,

10 thoughts on “If you don´t see it sew it

 1. H skriver:

  Fint! ”Hur svårt kan det vara?” är alltid bästa mottot 🙂

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Tack, vad roligt att du gillar det! Och visst är det ett bra motto?! Om inte annat så gör det att man vågar prova en massa olika saker och det är ju inte fy skam;)

 2. Niklas Öhrberg skriver:

  Hur många gånger har man inte fått äta upp det mottot? ;D

  Men det ser ju i alla fall ut som det blev ett snyggt överkast så det måste ju ha fungerat denna gång!

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Haha! Jag ska erkänna att jag ofta felberäknar tidsåtgången. Det hjälper onekligen att ha erfarenhet om man vill klara av saker snabbt!

   Kul att du gillade överkastet! Det glädjer mig förstås extra mycket att få beröm av en blivande industridesigner;)

 3. Linda skriver:

  Blev riktigt snyggt!

 4. Nissan skriver:

  Jättefint! Vad är den söta pandan i fönstret för nåt? Ljusstake eller ”bara” prydnad..?

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Tack! Den lilla pandan är en porslinsfigur som jag fyndat på loppis. Skulle tippa på att den är från 50-talet och enligt farbröderna som jag köpte den av kommer den troligen från Ryssland. På nära håll är den lite charmigt suddig i de svarta konturerna.

 5. JenniP skriver:

  Vilket jobb! Fastnade för din gavel, undrar var du hittat den och vad den kostade?

  Gott Nytt År i efterskott!

 6. Kvadratsmart-Maria skriver:

  Hehe! Ska erkännas att det tog ett tag att knåpa ihop överkastet;)

  Sänggaveln köpte jag på Sova-butiken i Kungens kurva, men den har några år på nacken vid det här laget så jag har ingen aning om de har kvar den i sortimentet. Om du vill kontakta dem och höra efter så kan du upplysa dem om att det är den varianten som är si så där 15 cm tjock och finns i både vitt och svart. Det ska även gå att köpa en passande sängram till den, men någon sådan hade jag inte plats med i mitt sovrum utan fick köpa en separat madrass med ben. Om jag inte minns fel så kommer den från ett danskt företag. Eeeh, priset har jag också bara ett luddigt minne av är jag rädd.

  Lycka till med letandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: