Lägenheten innan renoveringen

Jag köpte min lägenhet långt innan jag började blogga och brydde mig aldrig om att dokumentera hur lägenheten såg ut innan renoveringen. Jag hade ju kvar prospektet från försäljningen och tyckte att det räckte med bilderna i den. Nu skulle jag gärna velat ha fler och bättre bilder, men det är lätt att vara efterklok.

För att ni ska få ett hum om hur lägenheten såg ut när jag köpte den har jag fotat av bilderna i prospektet och lagt in dem nedan. Bildkvalitén har blivit där efter, men ni får försöka fylla i luckorna själva och ha i åtanke att en lägenhet alltid ser som bäst ut på bilderna som mäklarfirman släpper ifrån sig. På visningen var det faktiskt en kille som mumlade till sitt sällskap: ”Alltså… Jag trodde att den skulle vara fräschare än så här.”

My bathroom the way it looked when I bought the apartmentBadrummet var vid inköpstillfället esset i min lägenhet. Det var ljust och helkaklat med en neutral grund i vitt och grått och hade det efterlängtade badkaret installerat. Däremot var både tvättstället och badrumsskåpet rätt slitna och toalettsitsen mer välsutten än jag vill minnas. Dessutom hade någon kladdat tjocka lager färg som börjat flaga över fönsterbrädan. Det senare kanske var tur i och för sig, för det gjorde att jag kunde se att skivan under var av mörk marmor. (Varför i hela friden vill man måla över mörk marmor?!?)

I övrigt saknade badrummet allt vad förvaring heter, men jag bedömde ändå att det skulle krävas rätt blygsamma insatser för att få det som jag ville ha det. Värre var det med de andra rummen…

The diningroom and kitchenSom jag nämnt tidigare så hade lägenheten ett arbetskök i en trång passage med massor av förvaring som uteslöt alla möjligheter till en matplats. Istället fanns det ett litet matrum intill där det var tänkt att man skulle sitta och äta. För mig var det aldrig ett alternativ att använda utrymmena på det viset eftersom jag vill kunna äta i köket. Jag tycker helt enkelt att det är mer praktiskt att äta i närheten av spisen och diskbänken där maten tillagas för att transportsträckan för mat, porslin och annat ska bli så kort som möjligt. Uppenbarligen tyckte även mäklarfirman att det lilla rummet intill köket bättre kunde användas till sovrum, så det var så det marknadsfördes.

Att det lilla sovrummet behövde en rejäl översyn var uppenbart redan från början. Tapeterna hade bokstavligen börjat lossna och var på väg nerför väggarna och parkettgolvet hade en stor vattenskada intill fönstret och en märklig förslitningsskada i träet i närheten av dörren. Någon hade dessutom tyckt att det var en bra idé att sätta upp en vanlig träplanka som fönsterbräda, trots att den inte var tillräckligt bred för att täcka hållarna ordentligt.

Jag hade förgäves försökt hitta en lägenhet med ett genuint 50-talskök eftersom jag tycker att de är överlägset snyggast, men det gick inte vägen. Jag kan inte påstå att det var något fel på det här köket, förutom att jag fick otäcka institutionsvibbar av de plastiga dörrarna och golvet. Planen var att av kostnadsskäl behålla skåpen intakta och bara byta ut skåpdörrarna, men det visade sig vara svårt.

The livingroom before the renovationVardagsrummet var i förhållandevis bra skick när jag fick tillträde till det. Parkettgolvet behövde visserligen slipas och väggarna målas om, men här behövdes bara några kosmetiska ingrepp för att jag skulle bli nöjd.

Tyvärr saknar jag bilder på både hallen och klädkammaren. Båda går emellertid att skymta genom dörröppningen till vänster här ovan. Även hallens parkettgolv var slitet och tapeterna på väggarna hade, precis som de i sovrummet, börjat lossna i hörnen. Det märktes trots att någon försökt maskera skadorna genom att måla väggarna vita.

Om klädkammaren finns det egentligen inte så mycket att säga mer än att den passande nog låg vägg i vägg med köket, hade plats för tre garderober och krokar och hade ett litet fönster i ena hörnet.

Det var vad jag hade att jobba med när jag flyttade in och efter flera års boende i hyresrätter i första och andra hand var jag taggad till tänderna att sätta min egen prägel på boendet!

…………………….

Some pics from my apartment before I started to renovate it. Some of the rooms were in pretty bad condittion, while others only needed a simple face lifting. I was eager to get going! 

Annonser
Taggad , , , ,

8 thoughts on “Lägenheten innan renoveringen

 1. Hej! Jag ville bara säga att jag är så himla glad att jag hittade din blogg just nu!! Imorgon ska jag och min pojkvän skriva kontrakt på en liten tvåa som liknar denna väldigt mycket (framförallt med litet kök och ett rum som skulle vara ”matrum” men som blir sovrum) Nu ska jag brygga mig en kopp kaffe, och sen luta mig tillbaka och läsa igenom din blogg så att jag också blir lite kvadratsmart tills vi flyttar till mindre! TACK! /Johanna

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Hej Johanna! Varmt välkommen hit och stort grattis till er nya lägenhet! Tanken är att ni läsare ska få följa turerna kring renoveringen av min lya, så påminner er om min törs jag rekommendera dig att fortsätta titta in här:) Kanske kan ni undvika några av de minor jag gått på och hitta några bra tips!

 2. erica skriver:

  Ser fram emot del 2, ”efter” 🙂

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Vad roligt att höra! Det kommer att bli flera inlägg om mitt boende framöver eftersom det finns en hel del att säga om själva renoveringen också.

 3. SaraMay skriver:

  spännande att se efterbilderna sen!
  titta här vilken smart lösning mannen min hittade;
  http://dornob.com/space-saving-staircase-shelves-for-floor-to-ceiling-storage/

 4. Ulrika skriver:

  Köksluckorna kanske kan sprutlackeras? Jag sprutlackerade nyligen mina och blev väldigt nöjd med resultatet. Bytte sedan ut handtagen. MIna köksluckor var visserligen i trä. Vet inte hur det är med mer ”plstiga” material. Kan vara värt att kolla upp i alla fall.

  • Kvadratsmart-Maria skriver:

   Har ingen aning om hur väl färg fäster på plastluckor, men det hade kanske kunnat vara lösning. Nu har jag redan bytt ut luckorna, men till en annan gång lägger jag tipset bakom örat;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: