Privat på få kvadrat

Väggarna i hemmet har en tendens att bångna av osämja när barnen plötsligt blir tonåringar och föräldrarna lika plötsligt blivit det töntigaste som finns. (Någon som ser ett samband här?) Att skapa en ostörd vrå där tonåringen får sköta sig själv kan vara guld värd. Det var också anledningen till att franska arkitektfirman H20 Architectes byggde om ett uthus med en golvyta på blygsamma 12 m².

A glipse of the shed from the outside.

Det ser inte mycket ut för världen, men den lilla paviljongen rymmer både sovrum, arbetsplats, badrum och plats för umgänge. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Vi kikar in så får ni se hur det går till.

A plan-drawing of the shed.

The layout of the shed.

Utrymmet har med hjälp av inbyggda möbler delats in i fyra plattformar som var och en fyller sin egen funktion. På så vis kan ytan utnyttjas betydligt mer effektivt än om man skulle ha försökt klämma in allt på ett och samma plan. De många trapporna stjäl visserligen en hel del plats, men är enligt min mening ändå att föredra framför att använda stegar mellan de olika avsatserna.

 

A glimpse of the interior.

Furniture fixed to the wall maximizes the space.

Inredningen är olyckligtvis byggd av björkplywood. Jag har svårt att förstå varför man inte har valt ett annat material när man vinnlagt sig om så fina lösningar i övrigt. Men, men… Var och en blir salig på sin religion. Jag tycker hur som helst att det här är ett riktigt smart utnyttjande av ytan och tror att paviljongen även skulle lämpa sig för övernattande gäster. Vad tycker ni, topp eller flopp?

Foton: Stéphane Chalmeau via Deezen.

……………………………

The Paris based H2O Architectes have remodeled a 12 m² space into a living space for a teenager. The space is divided into four levels and allows for washing, sleeping, studying and playing. The intent is to enable the teenager to live independently and autonoumusly but I think the idea is also suitable for overnight guests.

Annonser
Taggad , , , ,

6 thoughts on “Privat på få kvadrat

 1. Erica skriver:

  Helt klart topp!!!
  Gillade också att den ser helt överväxt ut med grönt, det förstärker känslan av en övergiven plats som man kan göra om till sitt egna hemliga krypin.

 2. Thorleif Bergström skriver:

  Fantastiskt kul idé. Jag får lite ”Trädhuskänsla” av all plywood, men lite blandade material kag ge detta ett lyft.
  Kolla Trädhotellen i Harads, Norrbotten.
  http://www.booking.com/hotel/se/treehotel.html?aid=310018;label=harads-2a*ivGD6zMEDFV9aN*YUkAS6860328790;sid=addfe6fd2bf6488bb1dc9e599031bef5

 3. Kvadratsmart-Maria skriver:

  Erica: Jag gillar också det gröna lövverket, det ser verkligen mysigt ut.

  Thorleif: Jag hade missat trädhotellen i Harads, tack för tipset! Kul att de olika rummen fått så olika utformning. Helt klart en smart affärsidé, man blir ju sugen på att bo i flera olika varianter:)

 4. krispigt skriver:

  Jag stötte för ett tag sen på en sida med extremt små hus, fascinerande: http://www.tumbleweedhouses.com/houses/epu/

 5. […] genom att dela in rummen i olika platåer. Det har jag skrivit om tidigare, till exempel här och här. Italienska Tumidei, som jag just skrev om, har en mängd olika lösningar till försäljning. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: