”Hemma hos” i Tokyo

Jag hade redan på förhand hört att Karin och Tom, mina kompisar i Tokyo, bodde i en lägenhet på bara 33 kvadratmeter. Eftersom jag planerade att stanna nio dagar i stan kändes det med tanke på utrymmet väl länge att bo hos dem. Jag bestämde mig därför redan på förhand för att flytta ut efter några dagar och sedan leta upp ett annat boende. Döm därför om min förtjusning när lägenheten de hyr är rena compact living-drömmen! Sällan har 33 kvm känts så rymliga. Jag lovar, vi hade inga problem med att dela lägenhet trots den begränsade ytan.

 

The small apartment is perfectly planned.

Den skjutbara väggen som med ett enkelt handgrepp kan dela allrummet i två delar är helt genialisk. Den gör att rummet enkelt kan möbleras om för att fylla olika behov och ger även möjlighet till en smula avskildhet för lägenhetsinnehavarna. Enhetlig inredning när det gäller val av både material och färger bidrar till känslan av rymd.

 

A sneakpeak of the other side of the big room.

Ett litet skrivbord som fungerar som Karins hemmakontor har placerats vid fönstret. Intill avskärmningsväggen finns en matplats för två personer. Bordets rundning gör att det inte känns lika skrymmande som om det vore fyrkantigt.

 

Clever details from the interior.

Överallt hittar man kvadratsmarta inredningslösningar. Som att det finns en hylla för förvaring i vardagsrumsbordet och att alla garderober är infällda i väggen.

 

The king size bed is well thought out.

There are built in storage in the bed´s head.

There are retractable bedtables at each side of the bed.

Sängen och dess huvudände är hemmets rolls royce. Förutom att den har inbyggda uplights vars ljus lyfter takhöjden är den också tillräckligt bred för att fungera som hylla för diverse småsaker. Den har även två inbyggda och ordentligt belysta förvaringsfack vars ljus kan användas som nattlampor. Vill man kan man enkelt dölja facken genom att skjuta för små luckor.

Vid sidan av sängkanten finns också möljigheten att dra ut ett litet avställningsbord på vardera sidan av sängen. Som om inte allt detta vore nog så har en spegel hängts upp ovanför sängen, vilket bidrar till att öka rumsligheten.

Another view of the room.

Inredningen har hållits enkel. Även bokhyllan är inbygg i väggen och man har undvikit onödiga dörrar.

 

A small but well-planned kitchen.

Köket är visserligen minimalt till ytan, men är fullt funktiondugligt. Här hittar man såväl spis som diskmaskin, kyl-och frys och micro som behållare för källsortering. Inbyggda hyllor erbjuder plats för förvaring.

 

The bathroom.

Även badrummet är litet men naggande gott. Även här finns gott om plats för förvaring och generösa speglar. Här tronar den närmast science fictionartade toaletten med alla dess finesser. Mest imponerande är ändå duschutrymmet som har flera hyllor för förvaring.

Sammantaget är den här lägenheten ett helt fantastiskt exempel på väl fungerande compact living. Tack snälla Karin och Tom för att jag fick visa hur ni bor!

Foton: Tom Airaksinen, Maria Gunnarsson/Kvadratsmart

………………..

Some pictures from the Tokyo-apartment of my friends Karin and Tom. A great example of compact living when it really works. Built in storage, clever lighting and uniform choices of color and materials are some of the keys to the success.

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , , ,

5 thoughts on “”Hemma hos” i Tokyo

 1. Anki skriver:

  Fantastiskt smart lägenhet! Jag gillade särskilt sängen/sänggaveln, är den ”färdigköpt” eller beställd från ett snickeri?

 2. Herr T skriver:

  Mycket intressant blogg med levande bildspråk. Letade möbelhjul när denna dök upp. Min fru som bloggar (wiper.bloggplatsen.se) var också imponerad. Skall bli kul att kolla upp ibland…

 3. Kvadratsmart-Maria skriver:

  Anki: Mina kompisar bor bara i Tokyo under en begränsad tid och hyr lägenheten möblerad. Jag tror att det kan bli svårt att svara på frågan, men jag mailar dem och frågar om de vet.

  Herr T: Tack för de vänliga orden och varmt välkommen tillbaka!

 4. Jerry skriver:

  Fruktansvärt läckert. Tack för du delade med dig. Mycket inspiration till min lilla 23-kvadratare!

  • Tack Jerry! Själv blev jag helt knockad när jag klev innanför dörren till deras lägenhet för första gången. Stället är ju proppfullt av smarta inredningslösningar och sånt gillar ju jag:) Lycka till med 23-kvadrataren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: