Hett boktips

”När man ska ta itu med ett trångt och belamrat utrymme börjar man med att betrakta ytorna i hemmet som en helhet. Börja med att ta reda på vilka möjligheter det finns att ändra och anpassa boytan i stort, gå sedan vidare till konstruktionsdetaljer och välj slutligen dekorativa element som skapar den ytterst viktiga känslan av rymd.”


Citatet är hämtat ur Lorrie Macks bok Compact living för trångbodda som är den i särklass bästa bok jag har läst i ämnet. Mitt eget exemplar är både tummat och nött vid det här laget. Ändå hittar jag nya uppslag till förbättringar av boendet varje gång jag bläddrar i den.

Att boken är utgiven 1988 och stilen ibland känns lite passé spelar mindre roll då sidorna är sprängfyllda med handfasta tips på hur man utnyttjar utrymmen till sista kvadratcentimetern. Här följer några av dem:

 

* Ta med alla tillgängliga ytor i beräkningen och gå igenom den traditionella uppdelningen av rummen för att se om du inte kan utnyttja en del oanvändbara ytor bättre eller kombinera olika funktioner i ett och samma rum.

* Utnyttja oanvända utrymmen. Gå igenom vinden, källaren, garaget eller annat förvaringsutrymme så att det utnyttjas väl och inte bara som avstjälpningsplats för gammal bråte. 

* Ta bort innerdörrar som är onödiga eller ersätt dem där det är möjligt med skjut- eller vikdörrar. Det frigör väggytor som kan användas bättre. 

* Installera flera eluttag på samma vägg. Det ökar flexibiliteten i inredningen och gör att man slipper störande sladdar efter golvet. 

* Tänk på att andras störande ljud kan bli verkligt irriterande när man bor trångt. Den allmänna ljudisoleringen kan förbättras med hjälp av mattor, mjuka tygklädda plattor och tavlor på väggarna. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: